«Ελέφαντας στο δωμάτιο»

Χρησιμοποιούμε τη φράση «ελέφαντας στο δωμάτιο» για να αναφερθούμε στο παράδοξο γεγονός της ικανότητάς μας να «κρύβουμε» κάτι σημαντικό στα πλέον προφανή σημεία· στη σκέψη, στα συναισθήματά και στη δράση μας.  

Συνήθως, όταν ανακαλύπτουμε έναν ελέφαντα στο δικό μας δωμάτιο, αυτός μας καλεί να δημιουργήσουμε αυθόρμητα κάτι εντελώς καινούργιο, κάτι δικό μας, κάτι πρωτότυπο και επαρκές. Άλλοτε να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Ή να προτείνουμε κάτι. Να δεχτούμε ή να αρνηθούμε κάτι άλλο. Ίσως να ακούσουμε πιο προσεκτικά το συνομιλητή ή τη συνομιλήτριά μας. Να ρωτήσουμε κάτι, ακόμα κι αν μοιάζει προφανές. Να δράσουμε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνήθως. Να παίξουμε. Να εξερευνήσουμε. Να εκφραστούμε. Να διαλέξουμε. Να ονειρευτούμε. 

Τα παιδικά δωμάτια, οι τάξεις, τα σχολικά λεωφορεία, οι χώροι προπόνησης, οι παιδικές χαρές, οι πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας και δικτύωσης, τα ωδεία, τα πάρκα, τα σπίτια και κάθε μέρος όπου συχνάζουν τα παιδιά είναι μέρη όπου συχνάζουν και οι ελέφαντες τους. Τα όνειρα, οι ανησυχίες, οι φόβοι, οι ερωτήσεις, οι απορίες, οι απαντήσεις, οι δηλώσεις τους. 

Στα εργαστήρια για παιδιά και εφήβους αναζητούμε μαζί τους αυτά τα σημαντικά της ζωής τους με οδηγό τη βιωματική μέθοδο του ψυχοδράματος. Πάντα αυτά που ανακαλύπτουμε είναι σημαντικά και πολύτιμα, τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για τον τρόπο που η κοινωνία μας συνομιλεί στο τώρα με την παιδική ηλικία.  

«Έχω βρει τον τρόπο να βλέπω όποιο όνειρο θέλω κάθε βράδυ.»

«Εμείς τα παιδιά σε ποιον δε χρωστάμε;»

«Τι θα έλεγε η μαμά μου αν ήξερε όσα σκέφτομαι;»

«Είμαι πιο πολλά από όσα δείχνω.»

«Κάθε φορά που έχω γενέθλια, σκέφτομαι ότι είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο να μείνω μόνη μου.»

«Δεν έχω ελεύθερο χρόνο να κάνω όσα θέλω.»

«Εμένα ποιος θα με ρωτήσει τι θέλω να κάνω;»

«Φοβάμαι ότι δεν είμαι αρκετά καλός.»

«Είμαι ένας μαθητής που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.»

«Όσοι φοβάμαι, γίνονται στρατός που μου επιτίθεται.»

«Οι προπονήσεις μου είναι πιο σκληρές από όσο μπορεί το σώμα μου να αντέξει.»

«Μόνο η γάτα μου μπορεί να με καταλάβει.»