Απολογισμός Κοινωνιοδραματικού Εργαστηρίου Εφήβων

Ραψάνη, 3/8/2020

“Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα”*

*Nίκος Καζαντζάκης

Ένα βιωματικό ταξίδι στη Ραψάνη. Το χωριό όπως οι νέοι το βιώνουν και όπως θα θέλανε να είναι.

Το όμορφο φυσικό τοπίο, η ζωντάνια του χωριού, η φιλοξενία του, η παράδοση που το ακολουθεί, οι σύγχρονες πλευρές του, η σχέση του με τη φύση, οι κοντινές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων και η ενεργητικότητα τους του ήταν οι πρωταγωνιστές του κοινωνιοδραματικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ραψάνη, ένα ορεινό χωριό του Ολύμπου.

Οι νέοι και οι νέες που συμμετείχαν, ηλικίας 14 – 18 ετών, περνούν τα καλοκαίρια τους στη Ραψάνη. Γι’ αυτούς το εργαστήριο ήταν μια ευκαιρία να παρουσιάσουν την πραγματικότητα του χωριού τους, όπως οι ίδιοι τη βιώνουν. Συνέθεσαν με δράση τους πυρήνες δημιουργίας που έχουν ανάγκη στο χωριό. Έφτιαξαν τη Ραψάνη ακόμα πιο δραστήρια και πιο προσανατολισμένη στις ανάγκες τους, με κυριότερες, την ανάγκη για μεταξύ τους σύνδεση και συμμετοχή σε δράσεις που τους αφορούν, ξεκινώντας από ένα υπαίθριο σινεμά, ανοιχτό σε όλο το χωριό με θέα τη θάλασσα.


Η δράση συνδιοργανώθηκε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης και το Ψυχόδραμα στην Εκπαίδευση της Ιωάννας Πετρίτση.