Βιωματικό Εργαστήριο “Προσεγγίζοντας τον ενηλικισμό” στο Συνέδριο του Π.Τ.Δ.Ε

Το Ψυχόδραμα στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την παιδαγωγό Κατερίνα Βαρέλλα συμμετέχουν στο Συνέδριο “Ψυχολογία παιδιών/εφήβων και Κοινωνιολογία της παιδικής ηλικίας. – Παράλληλοι μονόλογοι ή διαλογικές πρακτικές;” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το βιωματικό εργαστήριο “Προσεγγίζοντας τον ενηλικισμό”.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η θεωρητική και βιωματική προσέγγιση του ενηλικισμού.

Τι είναι όμως ο ενηλικισμός (adultism); Ο όρος προτάθηκε το 1978 από τον ψυχολόγο J. Flasher για να περιγράψει την «κατάχρηση από όλους τους ενήλικες της εξουσίας τους πάνω σε όλα τα παιδιά». Πρόκειται για μορφή διάκρισης με βάση το νεαρό της ηλικίας, από την οποία απορρέουν αντιλήψεις και στάσεις που υποβαθμίζουν τις πραγματικές ικανότητες των παιδιών σε όλο το φάσμα της ζωής τους. Εκφράσεις του ενηλικισμού συναντάμε σε επίπεδο διαπροσωπικό, θεσμικό και ιδεολογικό.

Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν την ευκαιρία να τον εντοπίσουν στη συμπεριφορά τους και να αναπτύξουν μηχανισμούς αποεδραίωσής του στην προσωπική και επαγγελματική επαφή τους με παιδιά.

Η Kατερίνα Βαρέλλα είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., έχει μεταπτυχιακό στα Δικαιώματα των Παιδιών και τις Σπουδές Παιδικής Ηλικίας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και την περίοδο 2017 – 2021 διετέλεσε παιδαγωγός στον Μικρό Ντουνιά.